29. maalis, 2015

Nyt, heti tai välittömästi!

Miksi tehdä tänään se, minkä voi yhtähyvin jättää huomiseksi?

En hyväksy mainittua väitettä. Pyrin esimerkiksi hakkaamaan uudet puut kantotelineisiin saman tien, kun pystyuunit tai kiuas on saatu lämpimiksi - yhtä hyvin sen voisi tehdä seuraavan lämmityskerran koittaessa. Niinikään tyhjennän uunit tuhkasta heti, kunhan uuni on jäähtynyt. Voisihan senkin tehdä päiväkausia myöhemmin.

Kaksi kertaa olen tietoisesti lipsunut, ja lopputulos on ollut tuhoisa. Viime syksynä ennen ensipakkasia arvoin päivän verran, josko menisin suojaamaan pienen hevoskastanjan taimen heti vai vasta seuraavana päivänä. Koska jänöt olivat syöneet edellisen hevoskastanjan piloille vasta edellisvuoden keväänä "hankien" sulettua, päättelin, että ehtii sitä huomennakin?

Aikamoista logiikkaa?

Seuraavana aamuna paljastui, että yösydännä jänikset olivat ehtineet syömään hevoskastanjan pikkuruisen taimen suihinsa. Eli kasvien ollessa kysessä on huomiseen jättäminen kuolemaksi.

Tämä tuli mieleeni, kun saunanlämmittämisen ohella katselin ison rusakon touhuja pihallamme. Olin jo lähteä sitä hätistämään, kun ymmärsin asian jänön kannalta liian tärkeäksi ja katsojan kannalta mielenkiintoiseksi.

Rusakko pesi ja putsaili itseään; se tapahtuu monin eri tavoin tassuja väristelemällä ja lumeen tömistelemällä, koko ruumista tärisyttäen ja tassuja nuollen, ja perään vielä tassuilla korvia sivellen.

Hämmästyttävintä oli nähdä rusakko riipimässä hampaillaan selkäkarvojaan puhtaaksi. Ei uskoisi, että semmoiseenkin voi jänis taipua. En hennonut häiritä, vaikka rusakko pihan pahimpia tuholaisia onkin.

Luonnon asioista kun kirjoitetaan, syntyy ohut mutta oiva aasinsilta kirjallisuuteen. Alan suurkuluttajana haluan mainita viime vuoden sadosta kaksi ylivoimaista opusta, joissa sivutaan luontoa sekä myös maamme historiaa ja kulttuuria mieleenpainuvalla tavalla.

Anni Kytömäen Kultarinta on luonnonkuvaukseltaan ilmiömäinen mm. suomalaisen luonnonsuojelun historiaa luotaava kultakimpale. Juha Hurme taas osoittaa hämmästyttävää lukeneisuutta, tietomäärää ja sisäistyneisyyttä kaikkeen kulttuuriin ja kirjallisuuteen kirjassaan Nyljetyt ajatukset.

Kirjojen yhteenlaskettu sivumäärä, n. 1170 sivua, vain aiheutti lievän pettymyksen, nautinnollisen lukukokemuksen loppuessa molemmissa tapauksissa ikäänkuin kesken.