16. heinä, 2016

Tämmöiset ihmiset

Tuntemattomassa ja Pohjantähti-trilogiassa ehkä hienointa on aina tarkka, oivaltava ja humoristinen dialogi. Pohjantähdessä toistuu usein Preetin jaanaava "se on semmoista meidän tämmöisten ihmisten, niin sinun kuin minunkin". Toinen seikka, joka tämänkertaisella lukukerralla kiinnitti huomion, on se, miten Linna Pentinkulman tasolta ja "tämmöisten ihmisten" näkökulmasta tarkkaan näkee nuoren tasavallan kohtalonhetket.

Ensimmäiset presidentit ja muut valtiomiehet ryhtyivät veljeilemään Venäjän bolshevistien kanssa enemmänkin sen jälkeen, kun keisari Nikolai II:n helmikuun manifesti v. 1899 aloitti sortokauden. Laillisuusmiehet katsoivat manifestin suoranaiseksi petokseksi Suomen perustuslakia ja valtiopäiviä vastaan. Bolshevistien mahdollisen vallankaappauksen toivottiin palauttavan Suomen lainsäädäntöjärjestyksen ja autonomian entiselleen, mahdollisesti jopa edistävän itsenäisyyspyrkimyksiä. Sortokaudet katsottiin laittomiksi, ja siksi laillisuusmiesten katsannossa laillisuusvaatimukset nousivat samalle tasolle itsenäistymispyrkimyksen kanssa. Ensimmäiset presidentit Ståhlbergistä Paasikiveen olivat Mannerheimia lukuunottamatta kaikki vahvistamassa paitsi perustuslakia, myös voimakkaasti ajamassa maan itsenäisyyttä. Mannerheimhan enemmänkin ratsasteli ja patsasteli tuon ajan Venäjän keisarillisen armeijan palveluksessa upseerina.

Itsenäisyys tuli, samoin kuin sisällissota, jonka jälkilöylyjä eli kenttäoikeuksia ja vankileirejä laillisuusmiehetkin onnistuivat katsomaan sormiensa läpi. Syntyi erilaisia lakiin sopimattomia kapinaliikkeitä, kuten Lapuan Liike ja Sinimustat, jotka myöhemmässä vaiheessa julistettiin laittomiksi, riippumatta kunkin valtiojohtajan (erit. Svinhufvudin) henkilökohtaisista mieltymyksistä. Laillisuusmiehillä valtion laki marssi aina ohi omien kantojen.

Viimeistään Ståhlbergin kyyditys sai tavallisen kansankin heräämään äärioikeistolaista liikehdintää vastaan. Pohjantähdessäkin asialle suodaan ansaittu huomio. Leppälän Preetikin ehkä lausahtaisi, kuinka " ne on niin ton laillisuuen perään, noi laillisuusmiehet".

Juolahti mieleen näinä Euroopan levottomina päivinä.