10. syys, 2017

Viiskymppiset

Muutaman vuoden tauon jälkeen törmäsin vanhaan koulukaveriin. Tero täyttää kohta viisikymmentä, ja jonkunikäisenhän se väistämättä minustakin tekee.

Tero on intohimoinen maratoonari ja rakennusalan yrittäjä, tekee ihmisille taloja. Vaajakosken massajuoksutapahtumassa Tero oli tottakai paikanpäällä, mutta ei suinkaan juoksemassa, vaan kainalosauvojen varassa katsojana ja kannustajana. Selkä oli tehnyt tenän, välilevyongelma teki tavallisen kävelynkin mahdottomaksi, saati sitten juoksun tai raskaan talonrakennuksen. Leikkausta ei voinut hankalan ongelmakohdan vuoksi kuulemma harkitakaan. Edessä oli pitkä kuntoutus ja loppuelämän kestävä kova jumppa - keskivartalon lihasten on oltava tästlähin rautaa.

Sitä treeniä joudumme läpikäymään molemmat selän yliliikkuvuudesta ja välilevyongelmista kärsivät raskaan työn raatajat. Itse olen selvinnyt vähemmällä, muutamana vuonna vaivannut pahempi kipu ja liikeratojen rajoittuminen on pysynyt nyttemmin suurinpiirtein poissa päivittäisen jumpan ja kovan kuntopiiriharjoittelun myötä. Terolla meni lopulta puoli vuotta ilman ensimmäistäkään juoksuaskelta, ja elämäntapamaratoonarille se on ikuisuus. Kolme kuukautta oli pakko pysyä poissa myös työmailta ja talonrakennuksesta. Miten lienee minimoitu moisesta väistämättä aiheutuvat taloudelliset tappiot?

No, yksi viisikymppinen sentään on selvinnyt vuosien hankauksesta paremmin. Beatlesin ikiklassikko Sgt Pepper´s Lonely Hearts Club Band täytti tasavuosia, ja sen kunniaksi alkuperäisen tuottajan George Martinin poika Giles miksasi levyn kokonaan uudestaan, alkuperäisiä kantanauhoja käyttäen. Lopputulos on ällistyttävä, kokonaan uusi ja aivan ajankohtainen ja ajanmukainen huippulevy, ehkä sittenkin se maailman paras pop-levy ikinä, kuten joskus parikolmekymmentä vuotta sitten olin ensimmäisen kerran taipuvainen ajattelemaan.

Ohessa yhden kohta viisikymppisen työ Siivet, sekatekniikka, tekijä Sari Linna.