8. loka, 2019

Luonnon haittoja/apuja

Kiveysten teossa pääasiallisesti häiriköidään konevoimin olemassaolevaa maisemaa ja maanpintaa, eikä siinä mitään. Muulla tavoin ei kiveyspohjia yleensä onnistuta tekemään, eikä työn kohteena ole ainakaan tähän mennessä ollut mikään korvaamaton luontokohde. Ihan olemassaoleville pihoille noita pintoja tehdään.

Kaunis ja näyttävä kiveys kuitenkin vaaatii huolellisesti tehdyt pohjat alleen, tai lopputulos ei ole laadukas ja pysyvä. Kyllä kivetyksen kuuluu säilyttää ryhtinsä siinä missä asuinrakennuksenkin, ei se saa liikkua ja elää enempää kuin vaikkapa talon antura.

Monessa työvaiheessa luonnon puuttuminen kuitenkin vaikuttaa kiveystyöhön, kaikesta konevoimasta huolimatta. Routaeristyksen päälle tasoitetaan kohteesta riippuen 20-50cm:n patja kalliomursketta, joka sitten isolla täryllä lätkätään kivikovaksi. Jos luontoäiti on päättänyt, että kesä on kuuma ja rutikuiva, ei tuommoinen kuiva murske suostu kunnolla tiivistymään, enemmänkin se vain pöllyää. Tarvitaan siis murskepohjan kastelua ennen tiivistämistä, tai lopputulos ei ole täydellinen.

Toisaalta jos kiveystä latoessa sataa taivaan täydeltä ja asennushiekkana käytetään 0-8mm kivituhkaa (niinkuin yleensä), saattaa työ keskeytyä liian märkien olosuhteiden takia, kivituhkalla kun on taipumuksena kastuessaan kasautua paakkumaiseksi kun sitä yrittää rautojen ja alumiinilaudan avulla lätkätyn murskepohjan päälle tasoitella.

Ja kuinkahan moneen kertaan olemme sateen uhan alla kiirehtineet kaikkemme kiveystä saumatessamme, jotta tuo kiveyksen viimeistelevä ja kiveyksen kannalta välttämätön, kiveyksen yhdeksi kentäksi saattava ja rutikuivissa olosuhteissa tehtävä toimenpide tulisi ajallaan valmiiksi. Pihoissa olevat autokatokset ja muut suojassa olevat tilat antavat mahdollisuuden saumaukseen silloinkin, kun vettä taivaalta tulee, mutta avoimen taivaan alla on vain odotettava otollisia olosuhteita.

Puhumattakaan joistakin rinteeseen kivetyistä jyrkistä liittymistä ja nykyisenkaltaisista tolkuttomista sadekuuroista, jotka pahimmillaan syövyttävät kivivälien saumaushiekat huit hemmettiin.

Pihatöissä ei voi välttyä ympäröivän luonnon ja säätilan vaikutuksilta, vähintäänkin ne tulee ottaa joka päivä huomioon.