2. touko, 2021

Hullun hommaa?

Vaikka maassa on vielä paikoitellen lunta (metsälenkillä Aittovuoren pohjoisrinteillä reippaastikin), Viherrakennus Linnan kauden ensimmäinen rakennusprojekti ylsi päätökseensä jo huhtikuun puolella 23-metrisen vallikivimuurin merkeissä. Eivät ole pahimmasta päästä kiveystöitä nuo muurin rakentelut ensinkään.

Allekirjoittaneella on nimenomaan kiveystöissä outo tapa ryhtyä kesken kaiken laskemaan jo tehtyjä neliöitä, verrata niitä jäljellä olevaan kiveysmäärään. Haluan suhteuttaa käytetyn ajan lopulliseen kokonaisaikaan. Arvioitu työn kestohan määrittää aina tarjouksen suuruutta muiden määräävien tekijöiden ollessa materiaali- ja logistiikkakulut. Suohan tuollainen laskemaan ryhtyminen toki lepotauonkin raskaassa raadannassa, mutta ehkä enemmän kuin keskimääräinen henkilö haluan koko ajan varmistaa, että tarjouksen rajoissa mennään. Ettei mennä metsään. Ja samaan tapaan kuin aikaa, kyttäilen yhtäläisellä suurella epäluulolla myös kivituhka- ja murskekasoja sekä muita materiaaleja - riittääkö vai loppuuko kesken? Jääkö paljon ylikin? Mielelläni maalailen piruja oman mieleni seinille. Joskus joku asiakas on katsonut asiakseen huvittua näistä laskelmistani, ja ihan syystä. Kyllähän nuo tarjouksiin lasketut määrät ja tarpeet hyvin ovat pitäneet kutinsa.

Tietenkin on hyvä olla jyvällä esim. maa-ainesten riittävyydestä, jotta osaa hyvissä ajoin reagoida. Eikä laskeminen ole työn teosta mitenkään pois - taukoja on raskaassa työssä pidettävä kuitenkin. Puolustaudunpa vielä silläkin, että mitatessa on tullut huomatuksi yhtä sun toista lopputulosta parantavaa ja työtä helpottavaa yksityiskohtaa tai työn tekemisen tapaa. Vaikka työ sinänsä sujuisi melkoisella rutiinilla, ei ajatteleminen ja uusien metodien miettiminen ole pahaksi ensinkään.

Aivan toinen juttu on se, kun katsoo valmiista työstä ottamiaan kuvia päivän parin päästä ja oikein pysähtyy ihmettelemään, että kuka hullu tuollaisia viitsii ryhtyä tekemään. Työn rutiineissa, uusien tai vanhojen metodien vallitessa, moinen ei tule koskaan mieleenkään. Työtä tehdään, jotta työ tulisi valmiiksi. Sitten aletaan seuraava työmaa.